JBV – vad i helvete är ni ute efter?

Registrera stall?
Okej, nu ska vi reda ut detta lite sakteligen….

Förra året, dvs 2020, så leddes en enorm protest genom sociala medier angående JBV’s lagförslag om gödselhantering osv, som hade slutat rätt förödande för mindre hästgårdar bland annat. För att inte tala om alla andra negativa aspekter som hade påverkat Sveriges hästhållning. Genom alla protester, nyheter, tv, tidning så lades detta ner…
…Och här står vi nu med någonting ännu värre? Vad tusan är det frågan om? Att registrera stall och alla hästar som finns på adressen för spårning av smitta är ju för mig ren bullshit. Du vet väl vart du har varit med din häst, om någon smitta skulle uppstå? Spårning är inte svårt i det fallet. Rätt lätt faktiskt. Det är väl ändå inte som så att du går in i ett stall och lastar första bästa häst mitt i natten för att åka på träning tre mil bort utan att meddela hästägaren om att du tar med dig hästen? Eller? Nä, precis. Tänkte också att det lät rätt korkat och långsökt.
Oavsett tycker jag överlag att man är försiktig med vart man åker med sina hästar i dagsläget, och definitivt om det går något rykte om smitta, vi hästfolk är ju värre när det kommer till sånt än vad civilare är under coronapandemi.

Så, tillbaka till registrering av stallar, hästar osv. Vi ska alltså betala 50 kronor
per år för detta, vilket i sig kanske inte känns som så mycket pengar. Men på ca 35000 hästgårdar i Sverige blir summan alltså i runda slängor 1,7 miljoner kronor per år som kommer in till jordbruksverket. PER ÅR! Jag vet inte om jag är ensam i detta, men på något vis känns det som att de förlorade vår kamp förra året, och slår tillbaka med detta?

För mig, som då tar emot träningshästar – liksom många andra tränare – blir ju ett helvetes merjobb i pappersväg bara för – ja, vadå? VAD Exakt är ni ute efter? Låt säga nu att jag får in en häst som ska stå här i tre månader – då måste jag alltså registrera hästen på vår adress då den “bor” här i mer än 30 dagar. Jag tror inte ett skit på att detta har med smittspårning att göra, utan jag är rätt säker på att det fortfarande har med gödselhanteringen att göra på något vänster. De förlorade, och de kan inte ta det. Något lurt är det. Snart kan man inte bajsa utan att registrera sin egna avföring. Man är också tvungen att registrera hästen på ny adress om den är på sommarbete som inte är i direkt anslutning till din gård. Alltså, wtf? Ska vi lägga hästpassen under vattenbaljan i sommar också? Eller va?
Nästa problem; hästpassen. Det är ett evigt jävla tjat om dessa förbannade jävla passen…. Att de ska finnas tillgängliga i stallet. Aldrig i hela mitt liv att jag lämnar ett pass i ett inackorderingsstall, där jag inte själv har kontroll på vart det finns. Aldrig! Nu har jag förvisso eget stall, och bor på gården, jag tänker mest hur jag hade resonerat om jag själv stått inackorderad.
Det finns trots allt många inackorderingsstall där “stallchefen” inte ens bor på gården, utan stallet med tillhörande hagar, ridbana osv är helt fristående. Vem är så dum att lämna passen i stallet då? Även om det skulle finnas kassaskåp, kodlås eller annat skit så skulle jag inte lita på det ändå. Rätt vad det är så är det någon som öppnar käften till fel person, sen är det hur lätt som helst att stjäla häst om man till och med får passet med sig. Nää, här lämnas inte ut ett skit rent ut sagt. Jag har mina här hemma i säkert förvar – och det hade jag haft även om jag stått inackorderad någonstans!

Ytterligare ett problem som jag ser det, är att som i vårt fall här på gården; vi har två företag här. Hyresvärden har sitt jordbruksföretag och jag har mitt. Vi har olika stallar – men JAG får alltså inte registrera in mina hästar till JBV, utan det ska endast EN aktör på gården göra, dvs, gårdsägaren. Ja men det är väl roligt för dom att registrera hästar som flyttas fram och tillbaka för avel och träning och allt vad det nu blir emellanåt. Det ska väl ändå inte vara deras jobb, när det är jag som gör arbetet med hästarna? eller? Och hur tänker de med dom gårdsägarna som hyr ut sitt stall, utan att vara hästintresserade själva? Det blir ju dom som blir tvungna att registrera skiten, och hålla koll på allt, vilket i sig kanske inte e så lämpligt eller roligt om man inte har intresset för hästar själv tänker jag….
Så hur tänker ni JBV? Vad ska det tjäna till? Ska dessa 1,7 miljonerna gå till att åka runt till varenda hästgård och kolla upp allting också? För det kan jag väl nästan lova, att det blir vi gårdsägare/aktörer som får betala era resor för det också.

Jag förstår inte grejen? Eller vad tusan är det jag har missat? Det blir bara jobbigare och jobbigare att hålla på med hästar – definitivt som företagare. Det känns lite som att JBV vill att hästnäringen ska minska drastiskt här i landet…. Och det biter väl bara er själva i röven i längden, men det är väl ingen som ser nu, idiotin står framför liksom… Vad händer med alla smågårdar? Småstallar om två-tre hästar? Vad händer med inackorderingsstallen?
Alltså… Jag blir så trött på dessa myndigheter! Jobbet ni SKA utföra görs knappt, och om det görs så är det för dåligt, och det jobbet ni INTE behöver göra, eller lägga en massa pengar på – DET går bra? Jag blir bara bitter. Frustrerad! Vad är ni EGENTLIGEN ute efter? Svara på det, så kanske jag också blir trevligare i tonen och försöker hitta förståelse till vad i helskotta ni sysslar med. För just nu fattar jag ingenting, och irritationen letar sig fram mer och mer.
Räcker det inte med att hästarna har pass?
Hemadress…. Alltså på riktigt. Ska dom ha egen brevlåda också?

Tack liksom.
*Fingret*

2 thoughts on “JBV – vad i helvete är ni ute efter?

 1. Jag förstår din frustration i ämnet ! Det går att ifrågasätta precis som du skriver men den som hyr plats för sin verksamhet gällande träning och inhyrningsstall kräver ju att vederbörande har ett tillstånd från respektive länsstyrelse. Om det nu är så i ditt fall så är min tolkning att du skall reg. ditt företag som anläggning och ej den lantbrukare som bedriver annan verksamhet. Alla hästar idag räknas som livsmedel i första hand om du inte valt att x de i hästpasset som livsmedel ( 98/58 EG ) Hästar som hålls för ren uppfödning ingår i animaliedirektivet ( 98/58 EG ) vilket räknas till primärproduktion enligt svenska reglerna och skall då reg. på länsstyrelsen som sådan vilket betyder livsmedelsuppfödning då hästar som jag tidigare skrev är att betrakta som livsmedel i första hand men det avgör du själv naturligtvis. Enligt EU lagstiftningen så ingår ej hästar med automatik i animaliedirektivet om de hålls för deltagande i tävlingar, föreställningar, kulturella eller idrottsliga evenemang och aktiviteter. Detta framgår också tydligt av artikel 20.1 i kommissionens förordning (EG)
  nr 504/2008vl: Ett hästdjur ska anses vara avsett för slakt för användning som livsmedel,
  om det inte i avsnitt IX del II i identitetshandlingen oåterkalleligt förklarats inte vara
  avsett för detta ändamål […].
  Kategoriseringen av hästdjur som livsmedelsproducerande djur har även bekräftats av
  medlemsstaterna under diskussioner i flera expertgrupper i samband med förberedelserna
  för översynen av förordning (EG) nr 504/2008, med anledning av hästköttsskandalen

  Av det ovanstående kan man också dra slutsatsen att EU-lagstiftningen inte innehåller
  några kvantitativa begränsningar för hållande av hästdjur eller för inköp eller försäljning
  av hästdjur, särskilt inte när det gäller handeln inom unionen.
  Det sista är hämtat direkt från en skrivelse som kommit från Bryssel ( kommissionen )
  Sverige har nu gjort rätt då de anmälde till kommissionen 2018 att hästar är i första hand livsmedel.
  Men om jag vore som du så anmäl din verksamhet ( anläggning ) så slipper lantbrukaren allt det där jobbet som rimligtvis är ditt då du har en verksamhet där och att adressen är densamma har troligtvis ingen betydelse.

  Lycka till !

  Like

  • Tusen tack för ditt svar, blev lite mer klarhet!
   Problemet här – är att de har inackorderingsstall, inte jag. Men jag hyr in mig, med min firma.
   Jätte stort tack, verkligen! Bästa responsen jag fått! 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s